Energitjek hos RAIS i Frederikshavn

Vores energirådgiver har været på besøg i industrivirksomheden RAIS, for at afdække mulighederne for energioptimering. RAIS producerer brændeovne og tilbehør til det globale marked fra en sammensætning af produktionsbygninger, der ligger i Frederikshavn i Nordjylland.

Al belysning i produktionshallerne var udskiftet inden besøget, alligevel fandt vores energirådgiver flere andre kilder til energioptimering og besparelser:

Varmekilden:

I den ene bygning stod 2 tørreovne tilsluttet et gasfyr, der ledte overskudsvarmen ud i det fri. Med en mindre indsats, kan denne overskudsvarme genbruges til at opvarme andre lokaler i bygningen.

Ventilation:

I samme bygning står der flere ventilationsanlæg, der alle drives ved hjælp af remtrukne ventilatorer. Her vil det være økonomisk fordelagtigt, at skifte drivkraften ud med EC-motorer, der kan håndtere samme opgave med et noget lavere energiforbrug – også direkte. 

Vinduer (klimaskærm):

I nogle af de ældre produktionshaller, består ca. 250 m2 af loftvinduerne af gennemsigtige tagplader. Her kan RAIS optimere ved at efterisolere med isolerende PVC-plader, så energi- og varmetabet bliver reduceret væsentligt.

Cirkulationspumper:

I produktionshallerne kører flere af cirkulationspumperne konstant. Med en udskiftning til pumper, der justeres til produktionsbehovene, kan der også her opnås store besparelser på energiforbruget.

Trykluft:

Med en trykluftscreening af tanke og kompressorer, blev der fundet 17 utætheder/lækager. De skal selvfølgelig lukkes, da eksempelvis et hul på bare 5 mm faktisk øger forbruget med 11 kW. 

Efter endt besøg og energitjek, har vores energirådgiver udarbejdet en energirapport, der indeholder alle de mulige steder for energioptimering.

Læs mere om energitjek her